Talampaya en Valle de la Luna
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
02 Oktober 2011 | Argentinië, Los Baldecitos
dit weekend twee parken bezocht, die beiden een kijkje geven in de prehistorie. Hier zijn de dinosaurussen gevonden. Beide parken staan op de werelderfgoedlijst van Unesco sinds 2000. Zaterdag Talampaya bezocht en vandaag het provinciale park Ischigualasto (= Valle de la Luna). Heel warm en stoffig maar beiden erg mooi. Ik zal later het praatje afmaken (zie hieronder). Talampaya vond ik het allermooiste, maar oordeel zelf.
Morgen naar San Juan. Later meer over deze interessante parken.
Werk ze deze week. Annemiek
Deel 2 bij de parken:
Of er is geen internet of er zijn technische probleempjes, maar ik had nog niet meegemaakt dat de man die gaat over het gebruik van internet meer in mij geinteresseerd was dan in de andere gasten. Hij kwam iets te vaak naast mij staan met de hand op mijn schouder en vroeg vervolgens expliciet of ik later op de avond (hij moest nog wat boodschappen doen in het dorp) niet met hem een wandeling wilde maken, sterren kijken enz. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat dat er niet in zat, maar ik werd er toch wat gehaast van en ik wilde in ieder geval weg zijn als hij terugkwam van zijn boodschappen. Gelukkig waren er op dit park wel anderen die bleven overnachten. Bij het eerste park (Talampaya) was dat niet het geval, maar die nachtbewaker had geen enkele suggestie gewekt dat die wel wat anders wilde. Een beetje verlegen man, maar toch weer in mijn beste spaans met hem wat gesproken. In ieder geval nu de rest van mijn avonturen in de parken. Het was weekend dus veel Argentijnen die een dagje uit waren, neem ik aan. In Talampaya was het alleen mogelijk om een georganiseerde excursie met gids te maken in een busje van de beherende organisatie. Wel lekker met airco. De temperatuur liep in de 2,5 uur dat de excursie duurde op van 28 tot 38 graden buiten. Dit is ook voor dit deel van Argentinie bijzonder. Vorig jaar had het in oktober nog gesneeuwd (vertelde de nachtbewaker mij). Enorme aardige gids, die mij nog allerlei dingen in het engels uitlegde. Daarna nog wat gegeten en toen was het half 5. De toiletten en douches zagen er hier heel wat beter uit dan in enige camping die ik tot nu toe heb meegemaakt, dus ik heb besloten te blijven. Verder natuurlijk weinig te doen, maar ik heb ook nog boeken bij mij, dus ik kom de avond wel door. Jammer dat het zo hard waaide, want de temperatuur was tot laat best aardig en de sterren heel mooi :-)Meestal begint het hier pas tegen de vroege morgen af te koelen. De volgende dag, zondag, dus naar park 2 (Valle de la Luna) dat slechts 80 km verderop ligt. Daar kun je ook wandelen en mountainbiken, naast het in konvooi met je eigen auto een rondje van 40 km door het park maken. Alles onder begeleiding van een gids. Ik had van een van de mede-excursisten van Talampaya begrepen dat rond 16 uur het beste licht van de dag is om de rotsformaties te bekijken, dus ik heb besloten om eerst de wandeling van ongeveer 3 uur naar de top van de Cerro Morado te maken met uitzicht over het gehele gebied (tot en met Talampaya). Dat ging prima onder leiding van een wat oudere gids, die een beste conditie had, want hij klimt ook voor zijn lol en dan wat steiler dan wij hebben gedaan. Hele aardige man die alleen spaans sprak, maar we zijn een eind gekomen en we hebben de Condor gezien! Hij heeft hem nog dichterbij proberen te lokken met het nadoen van Condorgeluid, maar dat lukte niet helemaal. Ik heb wel de foto van de Condor erop gezet. Op mijn toestel kan ik het dichterbij halen. Dat kan niet met dit programma. De top van deze berg is 1800 meter hoog; het complex ligt op ongeveer 1400 meter, dus het klimwerk is 400 meter. Het viel erg mee met de warmte. Er stond een fris windje. In de middag dus in het konvooi mee om alles beneden te bekijken. Minder goed idee om het zo te organiseren. Enorme hoeveelheden stof en teveel autos. De gids zat in de eerste auto. De eerste optie van Talampaya vond ik veel beter. De zandsteenformaties hebben voor een groot deel namen. Ik zal ze zoveel mogelijk vermelden. Ik vond het licht niet bepaald bijzonder, maar ik kan het dus niet vergelijken met een ander tijdstip. Na de rit lekker gegeten en ben daar dus ook blijven overnachten, mede vanwege internet en de keurige toiletten en douche. Van de aardige meneer later geen last meer gehad. Bij het laatste park was ook nog een museum over de opgravingen van dinosaurussen. Beide parken zijn gevormd in het Trias, dat was tussen de 230 en 70 miljoen jaar geleden. Toen heerste er een tropisch klimaat en dat bood ideale omstandigheden voor allerlei oerdinosaurussen. Daarom zijn er veel skeletten en dierenfossielen gevonden. Veel reptielensoorten zijn geevolueerd naar zoogdieren en daarom is dit gebied zo interessant voor de paleontologie. Het viel een beetje tegen wat ik gezien heb aan afdrukken van dierenfossielen tijdens de rondgang door het park. In Valle de la Luna precies 1 (zie foto). In Talampaya zijn er wel veel rotstekeningen van prehistorische bewoners te zien. Al dat moois is vrijgekomen door natuurkrachten. De rotsformaties bestaan uit zandsteen, dus niet bepaald de hardste steensoort. Daarom hadden de bewoners van dit gebied ook slechte tanden. Ze gebruikten gaten in de steen om bijv. graan te vermalen, maar ze maalden dus ook stukjes steen mee en dat is minder goed voor je tanden. Tot zover maar even de parken.
Annemiek (dinsdag 4 oktober)
03 Oktober 2011 - 05:24
Hans W:
Hi Annemiek,
Prachtige foto's, heeft zo te zien veel weg van de Grand Canyon.
Gr. Hans -
03 Oktober 2011 - 06:30
Ma:
tjonge het werd echt tijd,dat je weer wat liet horen, hoevaak ik niet op jouw website heb gekeken, het zou wel een paar dagen duren dat wist ik, maar toch, kan ik jou op je mobieltje bellen? je o6 nummer heb ik wel. gisteren leker gegeten metgerard in Haaksbergen, goh wat ben ik blij, het is nu half negen in de morgen, mijn dag is weer goed. na het ontbijt fotós kijken. veel liefs van je bezorgde moeder, trek het je niet aan, zo zijn moeders nou eenmaal. ma -
03 Oktober 2011 - 07:34
Cecile:
Het is maandag ochtend dus ma zal zo wel bellen, zal ik haar wel en beetje gerust stellen.
Dat je geen kadavers ziet liggen komt omdat ze s'avonds op de bbq liggen. Doen ze toch ook in australie? Hele mooi foto's. De ene rots is de andere niet hè. Het is vandaag nog even heel mooi weer, dus ik ga heel lang paardrijden. Gisteren zijn we zelfs wezen zwemmen. Je rook de herfst en de bladeren verkleuren al, maar ondertussen moet je oppassen niet te verbranden.
Had ik al verteld dat ik een halve dag voor het financieel bureau (budgetbeheer voor de clienten) werk? Het is nu al weer een hele dag geworden. In principe tijdelijk, maar het zo me niets verbazen als het vast zou worden. Ik zou het erg leuk vinden. Alleen moeten we wel iets verzinnen voor mijn huidige functie. Ik ga nu nl 9 uur per dag werken, maar dat wil ik niet vast. Ben je weer op de hoogte. Richard wilde dit weekend reageren, maar helaas niets van gekomen. Het niet roken slokt nogal wat energie op, dus hij ligt regelmatig om 8 uur te snurken op de bank. Maar hij rookt nu al drie weken niet!! Veel liefs van neef en nicht (echt waar). -
03 Oktober 2011 - 16:10
Richard:
Hoi Annemiek,
Heb even een inhaalslag gemaakt dit weekend en de laatste drie verslagen gelezen. Klinkt allemaal erg goed. Ik snap dat je met volle teugen geniet! Ook foto's zijn prachtig! Wel een druk programma, zeg! Na alles wat jij doet op een dag zou ik allang aan vakantie toe zijn...
Groetjes, je zwager -
03 Oktober 2011 - 18:16
Ghislaine:
Hallo Annemiek, leuk hoor om al je verhalen te lezen. En je maakt mooie foto's, heel indrukwekkend allemaal. Het is in ieder geval een prachtige reis. Veel plezier nog, groetjes ghislaine. -
06 Oktober 2011 - 18:11
Patty Willeboordse:
Hoi Annemiek blijf in herhalingen vallen maar wat een leuke verslagen en top foto's. Dacht even Uluru met de prachtige zonsondergang te ontdekken maar natuurlijk niet. Waar het hart vol van is. Leuke foto van jezelf zo boven op de top. Harteleijke groeten en take care, Patty. -
11 Oktober 2011 - 17:16
Joke Haster:
Ha die Annemiek! Hola Amiga, hahaha.
Fantastische reis die je maakt zeg! Wow, wat een foto's. Weliswaar een stuk gemist wat ik bij gelegenheid in zal halen, maar wat ik heb gezien en gelezen......niet mis.
Respect, ik doe het je niet na. Spreek jij nu redelijk goed (ik lees af en toe opmerkingen van e.e.a. wat je niet begrijpt) Spaans? Had je een cursus gedaan?
Ja, onverharde wegen met een camper, je krijgt dan op den duur het gevoel, dat het ding uit elkaar gaat vallen en jij erbij, nietwaar?
En de tijd gaat waarschijnlijk nog eens zo snel voor je met al die belevingen. Hé, wanneer kom jij weer terug?
In elk geval tot dan, geniet ervan, wij spreken je weer.
Liefs, Joke