Een hete en swingende stad
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
29 November 2011 | Argentinië, Buenos Aires
vandaag nog tijd genoeg om jullie te trakteren op een laatste reisverslag met vooral veel filmpjes: alle voorafgaande 80 filmpjes zijn gewist. Per ongeluk. Ik zat aan het maximum en ik wilde er een wissen en toen was alles weg. Het kan weer teruggezet, maar dan worden ook alle andere wijzigingen weer ongedaan gemaakt en dat wil ik niet. Dus degenen die later inschakelen hebben pech. Ik zal nog wat filmpjes van de watervallen toevoegen. Ik maak de eerste hittegolf in BA mee van het seizoen. Het was in Iguazu al lekker warm en dus hier ook. Het is zeker ruim 30 graden en lekker vochtig, dus zweten als een otter, maar ik vind het prima. Mijn lijf vindt het minder en begint wat vermoeid te raken en ontslakkingsacties te ontwikkelen. Ik heb een ontzettend leuk hotel in de wijk San Telmo, een van de oudste wijken van BA met nog ouderwetse straten met kasseien, die af en toe behoorlijke gaten vertonen. Het hotel is Jacaranda-violet geschilderd. Ik slaap aan de voorkant, dus lekker veel herrie van de weg. Prachtige badkamer en airco. Hele aardige jongens die het hotel runnen, maar ze spreken te goed engels. Een is zelfs van origine een (Noord-)Amerikaan. Het hotel ligt dicht in de buurt van het Plaza Dorrego, waar op zondag de antiek- en rommelmarkt wordt gehouden. Dat is inmiddels zo´n succes dat alle straten erom heen ook vol staan. Het was afgelopen zondag heel druk. Omdat het hotel zo dichtbij is, ben ik af en toe even wezen afkoelen op mijn kamer. Veel muziekbandjes ook, waaronder - naast de traditionele Argentijnse - ook Braziliaanse met opzwepend trommelgeroffel. Kortom: een grote kookpot maar wel erg leuk. Zaterdag heb ik zitten stoven op de tribunes van de poloclub waar het wat rijkere volk van BA naar toe komt, naast veel toeristen, die de minder dure kaarten verkocht krijgen (en dus in de volle zon zitten). De eerste wedstrijd om 13.45 uur was overigens gratis. Een leuke opwarmer, letterlijk en figuurlijk. Gezellig zitten kletsen met een frans stel die Argentinie in 2 weken doen. Helaas was de wedstrijd niet spannend, maar het team met de hoogste handicap verloor wel met 9-7 van het team met de laagste handicap. Ik heb inmiddels begrepen dat het precies andersom is dan bij golf, dus hoe hoger de handicap van de 4 spelers in het veld hoe beter. La Dolfina uit Dubai speelde in de tweede wedstrijd tegen Pilara van BMW en het dure Duitse automerk werd helemaal weggespeeld door de Arabieren: 21 tegen 7. Weinig spanning dus en ik vermoed dat het Arabische team waarschijnlijk met de kampioensbeker naar huis gaat. Het gaat razend snel en het is fantastisch hoe snel en flexibel die paarden zijn en die ruiters natuurlijk ook. Elke partij duurt ongeveer 2 uur (10 x 7 minuten) en de paarden worden geregeld gewisseld. Iedere ruiter heeft er 3-4 tot zijn beschikking. De twee andere paarden in het veld zijn de scheidsrechters. Lijkt mij fantastisch om te doen. Alleen zo´n heel promodorp incl. pitpoezen bij de auto´s is aan mij niet besteed.
In Argentinie wordt de sport door veel mensen beoefend en is het geen elitesport. De polowedstrijden vinden plaats in de wijk Palermo, helemaal aan de overkant van de wijk San Telmo. Ik heb in het oude gedeelte wat gegeten en ben toen met de metro richting San Telmo gegaan en ben over het grote Plaza de Mayo gelopen. Inmiddels natuurlijk donker en het Casa Rosada was prachtig roze verlicht. Mooie plaatjes gemaakt, ook van de in blauw licht gehulde Banco Argentino. Gisteren de laatste wijk van BA die ik wilde zien: La Boca. Het is een arme wijk, die vroeger heel welvarend was vanwege de haven. De haven is verplaatst en de nieuwe wijk Puerto Madero neemt La Boca steeds meer de wind uit de zeilen, maar La Boca is heel kleurrijk en de bakermat van de tango. Dus heel toeristisch, maar heel fotogeniek. De meeste mensen die naar La Boca trokken toen de haven nog wel groeide hadden niet veel geld en zij bouwden huizen van voornamelijk golfplaten. Ze gingen de scheepswerven af voor verf en schilderden hun huizen in felle kleuren. Toen er ook nog beroemde kunstenaars langs kwamen, waaronder sr. Martin (geen familie van de andere beroemde General Martin) begonnen steeds meer toeristen te komen en nu is het er bomvol. Uiteraard allerlei terrasjes met diverse shows en verkopers, waarbij je met de tangodansers op de foto wordt gezet. Omdat ik dat al een keer heb mogen laten gebeuren in de eerste week, heb ik nu voor een andere optie gekozen. Ik heb heel erg gelachen, want mijn hoofd was te groot voor het gat, dus kon niet liefdevol terugkijken naar mijn partner :-) Ik heb mijzelf ontzettend verwend met nieuwe paardrijlaarzen, heb er wat gegeten waarbij een leuk meisje o.a. met haar moeder heel stoer als een gaucho (met een groot mes op de rug) danste. Een ander meisje van ongeveer dezelfde leeftijd, schat ik, moest werken om mensen in de taxi te krijgen. Ze zei dat ze vrij had van school, maar kon geen klok kijken (bleek toen ze mij de tijd vroeg en ik haar mijn horloge liet zien). Het kind stond uren in de zon zonder water zo te zien. La Boca ligt tegen de wijk San Telmo aan, maar buiten het centrum moet je er niet zijn, zo crimineel. Ik wilde een straat buiten het centrum gaan, omdat daar nog het La Boca te zien schijnt te zijn, dat het meest authentiek is, maar ik werd min of meer tegengehouden door de politie die zeer aanwezig is in deze wijk. Het is de enige keer dat ik dat in heel Argentinie heb meegemaakt. Ik ga nu koffie drinken met de laatste keer lemonpie en vanmiddag zal ik foto´s en filmpjes plaatsen. Om 15 uur wordt ik opgehaald van het hotel en om 18 uur vertrekt het vliegtuig. De cirkel is rond. Ik ben klaar om naar huis te gaan. Lichaam en geest zitten inmiddels redelijk op 1 spoor. Er komt nog wel een slotverslag als alle avonturen van de afgelopen 3 maanden bij mij ook een beetje zijn 'ingezonken'. Het was wel veel he? Ik begin mij dat nu pas te realiseren. Hasta luego. Annemiek
P.S. de tijd is toch te kort om alle filmpjes te plaatsen. Ik heb er 3 polofilmpjes op gezet. De rest volgt later.
29 November 2011 - 15:15
Carolien Herweijer:
Hasta Pronto ! ben reuze benieuwd een verfriste, nog energiekere Annemiek weer te zien.
Wens je een snelle goede terugreis/vlucht toe en tot in het koude natte Nederland.
groet, carolien -
29 November 2011 - 16:44
Neef Jan:
Hele goede vlucht toegewenst. Ik hoop dat je een beetje kan slapen. Ik heb in ieder geval genoten van je reisverslagen en de volgende keer als ik in BA ben, bezoek ik San Telmo en zal aan je denken.
Goeie Vlucht!
Jan. -
29 November 2011 - 16:53
Richard:
Nou Annemiek, missie bijna volbracht. Het moet al bij al wel weer een enorme verrijking zijn deze reis. Vind die bank waar jij op zit erg leuk. Hoe hebben ze dat gedaan met dat wegkronkelend hout? Prachtig!! Goede thuisreis! Groet, Richard -
29 November 2011 - 17:31
Ghislaine:
Hoi Annemiek,
Het blijven mooie, " levendige" verhalen!
Goede vlucht gewenst en welkom terug in Nederland.
Groetjes
Ghislaine -
29 November 2011 - 17:31
Ghislaine:
Hoi Annemiek,
Het blijven mooie, " levendige" verhalen!
Goede vlucht gewenst en welkom terug in Nederland.
Groetjes
Ghislaine -
29 November 2011 - 17:33
Yvonne:
goede reis, Annemiek, kom gezond terug,
liefs
Yvonne -
30 November 2011 - 13:36
Herma:
welkom thuis in maarn.
het zonnetje schijnt voor je!!! -
01 December 2011 - 20:42
Joke Beekman:
dag Annemiek,
hartelijk dank voor het delen van deze buitengewone reiservaring!
Ik heb genoten van je verhalen, foto's en film.
Goeie landing!
Groet, Joke Beekman -
03 December 2011 - 13:44
Hannah:
Lieve Nicht.
Bedankt voor al je verhalen en nu rap weer aan het werk!!!!!!
Kan ik je niet inhuren voor een lezing voor onze vrouwenclub in Alkmaar?
Wacht je daarmee totdat je gepensioneerd bent.
Ik denk dat mijn zusje wel erg blij is dat haat dochter weer veilig thuis is.
We spreken elkaar wel weer.
Ik hoop dat je snel weer in nederland went.
Je bent wel een heel stoer wijf