Demonstraties en Jezuieten (Buenos Aires deel 3) - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Annemiek Tubbing - WaarBenJij.nu Demonstraties en Jezuieten (Buenos Aires deel 3) - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Annemiek Tubbing - WaarBenJij.nu

Demonstraties en Jezuieten (Buenos Aires deel 3)

Blijf op de hoogte en volg Annemiek

07 September 2011 | Argentinië, Buenos Aires

Buenas tardes amigos,

jullie hebben het inmiddels half 11 in de avond, maar ik zit nog in de late middag. Prachtige dag hier: 20 graden en in de zon veel meer. Ik hou maar mijn spijkerbroek aan, maar eigenlijk onzin. Er lopen hier al toeristen in korte broek rond. De Argentijnen nog in winterjas. De afgelopen dagen stond er nog een frisse wind, maar die is ook weg. Dat het ook hier een droog voorjaar is, blijkt wel uit het bericht dat ik gisteren per mail ontving van mijn volgende logeeradres: ik zou gaan paardrijden bij Los Potreros, een estancia in de buurt van Cordoba, maar alle landerijen daar zijn door de brand verwoest. Gelukkig zijn de mensen, paarden en andere dieren gespaard gebleven, evenals het huis, maar alle gras, omheiningen en directe omgeving zijn verbrand. Men begrijpt nog steeds niet hoe het kan dat ze het hebben overleefd. Het schijnt zo snel te zijn gegaan dat ze niet eens in de gelegenheid waren om mensen te evacueren of de brandweer erbij te halen. Ze zijn in huis gebleven en hebben het dus overleefd. Nu moeten ze wel 4000 koeien en ? paarden te eten geven, want er is dus geen gras meer voor de beesten. Ze hebben ook nog voor mij een alternatief gezocht en gevonden: een andere estancia, ook in de buurt van Cordoba, maar niet in het getroffen gebied. Een paar dagen later en ik zou er ook gezeten hebben. Vandaag ben ik wederom naar het centrum gegaan, want ik ben dan wel 2 dagen geleden op het Plaza de Mayo geweest met historische of symbolische gebouwen (het Casa Rosada is te vergelijken met het Paleis op de Dam), maar niet naar de huidige regeringsgebouwen. Die staan op het Plaza del Congreso dat via de Avenida de Mayo direct en recht verbonden is met het Plaza de Mayo. Het congresgebouw is een zeer indrukwekkend gebouw en dateert van ongeveer 1905. Op het plein verder het vrijheidsbeeld. Op het plein werden veel demonstraties gehouden. Telkens als het verkeerslicht op rood sprong en de auto´s moesten stoppen gingen de demonstranten met spandoeken op het zebrapad staan. Verderop ook een hoop kabaal van een andere demonstratie. Bij beide demonstraties lijken veel Argentijnen van Indiaanse afkomst te zijn betrokken. Die lijken hier ook het meest getroffen door de crisis van 10 jaar geleden, waarvan de Argentijnse economie overigens aardig lijkt te herstellen. Daarna nog een keer naar het Plaza de Mayo gelopen om nog een bezoek te brengen aan de plek waar de Jezuieten hier vanaf halverwege de 17e eeuw hun missiewerk hebben verricht. Dit jaar bestaan de gebouwen 350 jaar. De kerk is heel mooi gerestaureerd. Toen ik binnen ging kijken werd net de mis opgedragen voor een handvol kerkgangers. Kennelijk heeft de kerk hier in het Roomse Argentinie ook al leegloopproblemen. Mensen knielen en doen, maar maken wel foto´s van het interieur. Daarom doe ik dat ook maar, maar tijdens de mis leek mij dat te gek. Jammer,want het was mooi. Niet zo protserig, maar veel wit, met een mooie - blauwe - achtergevel. In de rest van het bouwblok zitten leuke winkeltjes. Ik zal het onthouden voor de terugweg; nu twee kaarten gekocht voor de niet internetters onder ons. Ik wil BA niet verlaten zonder een voorstelling te hebben bezocht bij een van de theaters gelegen aan de beroemde Avenida Corrientes. Ik heb er een gevonden. Vanavond om half 9 ga ik naar een voorstelling over de tango in het Teatro Metropolitan. Ben benieuwd. Niet te veel wijn voor die tijd dus en ik hoop dat er geen kleine mensen achter mij zitten. Vrijdagmorgen moet ik heel vroeg vertrekken om vanaf het internationale vliegveld (!) te vertrekken voor een binnenlandse vlucht naar Cordoba. Dat is vreemd, maar het is bevestigd van alle kanten, dus vroeg op. Morgen denk ik dat ik toch nog naar het Evita- en Gauchomuseum ga, want ik ga dat allemaal niet redden op de terugweg en het ligt aan de kant van BA waar ik nu zit, dus wel zo efficient. De volgende berichten komen dus pas rond het weekend.
Saludos de Annemiek

P.S. Neef Jan: dank voor de tip voor de rondleiding in Teatro Colon. Ik was helaas 5 minuten te laat voor de laatste om 15.45 uur! Ze zijn hier wel stipt en dus niet mañana mañana.

• 07 September 2011 - 22:04

Steven Frenks:

Hallo Annemiek,
    Wat leuk om 3 maanden rond te reizen in Argentinië. Ik lees dat je al weer veel dingen gedaan/bezocht hebt. Wij wilden ook gaan paardrijden in de buurt van Córdoba maar door de branden moeten we het even uitstellen. In Córdoba kan ik je in ieder geval aanraden om mate te gaan drinken in ¨Alfonsino¨(Av. Duarte Quirós). ¨Parilla de Raoul¨ heeft heerlijke Bife de Chorizo, en tegenover Alfonsino zijn er elke donderdag en vrijdag optreden met flamenco of folklore muziek. Op het moment is internet een beetje wispelturig maar het lijkt me leuk om volgende week een keer af te spreken als je in Córdoba bent.
    Groet,
    Steven

• 08 September 2011 - 17:31

Herma:

wat beleef je alweer veel in een korte tijd.
    wat attent dat men in al hun ellende ook nog de kans zien om voor jou een alternatief te zoeken,
    om te kunnen paardrijden.
    ik ga morgen naar madrid en kijk weer uit naar je reisverslagen,voor volgende week.