Lago Huechulafquen en vulkaan Puehue in Chili
Blijf op de hoogte en volg Annemiek
17 Oktober 2011 | Argentinië, Junín de los Andes
Hallo, alweer een verslag. Het gaat snel, maar veel meer is hier ´s avonds niet te doen en het is buiten heel koud en in de camper ook. Ik heb een extra deken gekocht. Ik heb wel een verwarming, maar die gaat op gas en ik vertrouw het niet helemaal. Bovendien is dit een snel internet en dat kom je ook niet vaak tegen. Vanmorgen hoorde ik van de man van Ruta Sur met wie ik nog steeds een afspraak probeer te maken dat zelfs in Buenos Aires er problemen zijn met de aswolk van de vulkaan Puehue in Chili ter hoogte van Bariloche. Die vulkaan is in juni van dit jaar al uitgebarsten en ik weet niet of die nu opnieuw begonnen is of dat de reeds aanwezige aswolk last veroorzaakt door een verandering van windrichting. Ik probeerde er iets over te vinden op internet, maar het blijft enigzins duister. In ieder geval zou het gevolgen kunnen hebben voor de 7 merenroute begrijp ik en hier in Junin hadden ze weer geen brandstof en de schuld werd dit keer aan de vulkaan gegeven. Je zult hier pompbediende zijn (selfservice kennen ze hier niet), dan heb je de helft van het jaar niets te doen. Ik heb voorlopig nog wel genoeg en kan zelfs Esquel wel bereiken met wat ik heb, dus zo´n ramp is het (nog) niet. Joost en Marijke zijn al vanmorgen op weg gegaan naar San Martin waar de route begint en ze zijn niet teruggekomen naar de camping in Junin, dus misschien valt het allemaal mee. Ik heb morgenvroeg een afspraak met de Ruta Sur man in San Martin en dan zie ik wel wat de situatie daar is. Vandaag in ieder geval meer nr. 2 bezocht. Ligt net onder Vulkaan Lanin en Lago Tromen waar ik gisteren was. Wel alles ripio: 120 km lang. Het meer is zeker 40 km lang en ik schat 5 km breed, omringd door besneeuwde toppen van bergen en vulkanen. Het was bewolkt, maar in de loop van de middag klaarde het op. Ik had gehoopt hier ook wat trails te kunnen lopen, maar dat viel tegen. Ik heb ze misschien gemist. Ik heb een korte trail gelopen met informatie over boomsoorten die in het gebied voorkomen. Zo weet ik nu dat de ´bamboe´ waar ik het gisteren over had veel voorkomt in de Patagonische bossen en het heet hier Colihue. Het bloeit 1x in de 30 a 40 jaar en gaat daarna dood. Volgens mij is dat bij onze bamboe ook zo. Het herstelt in ieder geval snel van brand. Daarnaast komt ook Coihue veel voor: een loofboom met klein blad. Doet mij erg denken aan de beech-bomen in Nieuw Zeeland. Omdat ik morgenvroeg hier vertrek heb ik na het meer nog de Via Cristie hier in Junin bezocht. Dat is een bijzondere versie van de kruisweg. Het is verbeelding van de vermenging van Mapuche en christelijke cultuur. De Mapuche indianen zijn in dit gebied niet altijd even netjes behandeld. Met de Via Cristie heeft men de geschiedenis van de Mapuche, van het leven van Christus en de kolonisatie van Patagonie verbeeld in bijzondere werken van plaatselijke kunstenaars. Het ligt boven op een heuvel die uitkijkt over Junin. Er is veel mozaiek gebruikt en het is nog niet klaar, maar wel te bekijken. Ik vond het indrukwekkend, maar vraag mij dan tegelijk af of ze geen dringender prioriteiten hebben, maar dat zie ik misschien verkeerd. Tot slot een filmpje tijdens het rijden over een ripio. Het is niet de ergste. Eerst maar even wennen. Veel groeten en als jullie wat nieuws horen of lezen over de vulkaan dan hoor ik het graag. Groeten Annemiek