Buenos Aires - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Annemiek Tubbing - WaarBenJij.nu Buenos Aires - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Annemiek Tubbing - WaarBenJij.nu

Buenos Aires

Blijf op de hoogte en volg Annemiek

03 September 2011 | Argentinië, Buenos Aires

Hallo allemaal,
Na 2 dagen rond sjouwen in deze stad heb ik al meer te vertellen dan anders in een week. Gisteren aangekomen en ik heb nu al het idee dat ik de stad ken en ik heb al diverse tips van deze en gene gevolgd en natuurlijk al heel veel foto´s gemaakt. Het is prachtig weer. Ik dacht dat het hier koud zou zijn, maar gisteren rond de 16 graden en vandaag nog wel een paar graden hoger met zon. Het kan hier wel koud zijn volgens een stel Groningers die ik vandaag tegen het ljif liep en die hier al 3 weken zijn. Maar laat ik bij het begin beginnen: fantastisch hotel in Barrio Norte aan de rand van Recoleta (waar Maxima heeft gewoond) met hemelbed en bad, een echt Europees ontbijt met heerlijk bruin brood en kaas. De Argentijnen ontbijten gewoonlijk met koffie en croissant maar kennelijk is dat anders als ze op vakantie zijn. De douche was ook heerlijk na 12 uur in opgeklapte toestand te hebben gezeten, maar ik heb toch nog een paar uur in het vliegtuig geslapen. Het is hier 5 uur vroeger en jammer om je eerste dag te verspillen, dus gelijk maar de niet te missen attractie gedaan: het Cementerio de la Recoleta, waar na veel gesleep met het lichaam uiteindelijk ook Evita Duarte - Peron is bijgezet. Zij is maar 33 jaar geworden en wordt in Argentinie vereerd, omdat zij opkwam voor de gewone arbeider. Je weet niet wat je ziet: het is gewoon een dorp van graven, de een nog mooier dan de ander, van protserig tot modern. Dichtbij het Cementerio is ook een prachtige witte kerk, de Basilica de Nuestra Señora del Pilar. Op het plein ervoor staat een enorm gomboom, geplant in 1878. De takken zijn zo zwaar dat ze gestut moeten worden. Er staan er meer in de stad. De Jacaranda's bloeien trouwens nog niet, maar wel in november, dus die hou ik tegoed voor aan het eind van de vakantie als ik weer in B.A. ben. Via een paar parken teruggelopen met standbeelden van beroemdheden: o.a. van president Alvear en natuurlijk van Generaal San Martin, die als de vrijheidsstrijder van geheel Zuid Amerika wordt gezien en die overal ter paard in de stad opduikt. Ik heb vandaag ook een foto van zijn foto in het Casa Rosada gemaakt. Het winkelcentrum Galeria Pacifico is inderdaad mooi beschilderd. Goeie tip, Rini. En ook nog op de Avenida Florida tangodansers gespot. Volkomen kapot heb ik toen mijn eerste Argentijnse biefstuk met tomaat gegeten (in plaats van patates fritas: goed hè?) Wel een lekker glaasje wijn erbij, maar ik weet niet meer hoe ik daarna ben thuisgekomen. Vandaag het centrum met de Plaza de Mayo. De weg erheen is de Avenida 9 de Julio: die is 18 rijstroken breed. Daar is de A2 tussen Utrecht en Amsterdam nog niets bij en dan ook nog onderbroken door een prachtige Obelisco op de Plaza de la República. Die is er in 1936 neergezet ter gelegenheid van de viering van het 400 jarig bestaan en die wordt vooral bejubeld als Argentinie weer eens een voetbalcup heeft gehaald. Ik kwam toevallig ook langs het Teatro Colon, een bolwerk van de klassieke muziek. Op het Plaza de Mayo is Generaal San Martin bijgezet in de Catedral Metropolitana; lijkt niet op een kerk, maar is het wel. Wel mooi en de Generaal ligt er sinds 1822 in een van de zijbeuken. Het schijnt dat hij niet in het hoofdgebouw staat, omdat hij niet gelovig was. Aan het plein ligt ook de Cabildo, dat is het oude gemeentehuis waar in 1810 de plannen zijn gesmeed om de Spaanse onderkoning naar huis te sturen. De Piramide de Mayo herinnert aan deze revolutie die op 25 mei 1810 plaatsvond. Nu lopen de Dwaze Moeders iedere donderdagmiddag om half 4 hun rondjes rond de Piramide. Misschien ga ik dan nog een keer naar het Plein. Het blijft natuurlijk een pijnlijk verhaal uit de Argentijnse geschiedenis. Dan het Casa Rosada, zeer bekend geworden door de Perons. Aan de buitenkant roze; aan de binnenkant lichtgroen. Niet zo heel bijzonder; de binnenplaats is wel heel mooi en de schilderijen van alle belangrijke figuren uit de Argentijnse geschiedenis, althans sinds de Spanjaarden voet aan wal zetten in 1536. Tussendoor Cafe Tortoni bezocht. Dat bestaat al sinds 1858 en is sindsdien nauwelijks veranderd. Dat gebrek aan ´met de tijd meegaan´ levert ze nu een hoop klandizie op: we moesten zelfs in de rij staan om er in te kunnen, hoewel er binnen nog tafels vrij waren! Het eten - een salade - was minder bijzonder. Achter het paleis (Casa Rosada) is ook een mooi standbeeld van Columbus in het Parque Colon te vinden, hoewel Columbus nooit zo zuidelijk is geweest, maar ja, zonder een standbeeld van deze Amerika-ontdekker tel je niet mee. Puerto Madero was ooit een oude vieze verwaarloosde havenwijk, die nu opgeknapt wordt en dat doen ze wel goed. Hier staan ook de meeste moderne gebouwen. Ik voel mij af en toe heel klein, terwijl ik veel langer ben dan de meest Argentijnen. Achter Puerto Madero ligt het Reserva Ecologica Castenera Sur, een natuurgebied. Dat gebied was zwaar verontreinigd, maar het is na druk door natuurorganisaties sinds 1986 opengesteld voor het publiek en watervogels. Het zou uit meren en moeras moeten bestaan. Ik heb vooral heel veel verdroogd riet gezien, maar dat kan door het seizoen komen. Het is hier precies andersom als in Nederland: we gaan richting voorjaar. Het is wel een gebied dat door veel Argentijnen wordt gebruikt voor wandelen, hardlopen, fietsen, picknicken en .........vrijen. Niet alleen de vogels leken het voorjaar te begroeten, maar ook de mensen. Wel een paar vogels gespot: voor de liefhebbers. Wandelend naar de andere kant eindig je bij de Rio del Plata met aan de overkant Uruguay. Het is een rivier, maar dat zie je niet. Het strand is bezaaid met troep en stenen en het zand is donker, maar de mensen vinden het prima. Een mooie wandeling gemaakt en toen gezocht naar een ferry naar Uruguay om de tip van Rob V. te checken en ja: dinsdag ga ik met de snelle ferry even naar de overkant, naar Colonia del Sacramento! En weer terug, als het goed is. Ik heb heerlijk gegeten in Puerto Madero: nagenieten van al het moois en nu in een benauwd internetcafeetje mijn verhalen aan het opschrijven. Deze stad leeft en ik leef graag even mee.
Het spaans spreken gaat best, maar ik heb nog geen diepgaande gesprekken hoeven voeren.
Tot de volgende keer. Saludos Annemiek

• 04 September 2011 - 06:09

Hans W:

Hoi Annemiek,
    zo te lezen zit je al meteen in je element, ik ga weer net zo genieten als jij. Gisteren nog een zomerse dag hier gehad maar het is nu al weer bagger weer. Geniet ervan.
    Groet, Hans

• 04 September 2011 - 09:28

Herma:

hola annemiek, je bent nog maar net weg!! en dan al een groot verhaal op je weblog.
    fantastisch. je kunt straks wel een reisboek uitgeven.
    we gaan je weer met veel plezier volgen en reizen zo met je mee.
    je geniet al met volle teugen, blijf dat ook doen.
    heel veel reisplezier.

• 04 September 2011 - 14:44

Ma:

zonsagmddag 4 uur, stiekum gehoopt dat je op internet zou zijn, en zowaar een verrassing ik heb weer genoten,de foto/s waar jij opstaat zijn de leukste uiteraard. ik dacht dat jij met je apperatuur geden internetcafé meer nodug had,. geniet maar verder, o ja cecile belde op jouw tijd zaterdagmorgen 11 uur, lief he? kusjes van pa en ma

• 04 September 2011 - 14:49

Hannah:

Wat een informatie, je gaat ons niet overhoren toch?
    Pas een dag weg... een stoere meid ben je.
    Je hebt veel energie opgespaard om dit nu al allemaal in je op te nemen.
    Ik heb je verhaal wel 2 keer moeten lezen, en wat een mooie foto"s erbij.
    Voel me 100 en saai maar toch gelukkig.
    Lieve nicht, ga zo door, ik ga ervan genieten

• 04 September 2011 - 19:38

Saskia :

Jeetje Annemiek, wat heb je al veel gezien in een paar dagen. Veel komt me bekend voor, maar aantal namen alweer vergeten..helaas.(maar 6 jaar geleden!!) Goed dat jij nu zo'n pracht verslag van alles maakt! Lieve groetjes en geniet ervan! Saskia

• 05 September 2011 - 09:37

Pieter:

Hallo Annemiek,
    Fijn te lezen dat je het zo naar het zin hebt. Veel plezier in BA. Vergeet Señor Tango niet te bezoeken!
    Groeten, Pieter

• 05 September 2011 - 09:41

Ghislaine:

Hoi Annemiek, jeetje, 1 dag daar en dan al zo'n verhaal. Dat wordt een hele encyclopedie, maar wel een interessante!! Veel plezier en geniet ervan. Ik blijf je volgen!!

• 05 September 2011 - 11:56

Hola Chica !:

Je zet ons meteen weer aan het werk ! ha,ha goede foto-s !

VOLVERE Y SERE MILLIONES.... tja en wat betekent deze zin nu precies ? ik kom terug als miljoenen? of als miljonair.... het waren de gevleugelde woorden van Evita Perron.......

B.A. klinkt allemaal goed en wat een geluk dat het weer goed is (en niet te warm) Hier is zowaar 1 en 1/2 dag mooi weer geweest... afgelopen vrijdag (2/3 september) en zaterdag. als of het even zomer was. we hopen maar dat het een mooie warme herfst wordt.

Geniet van je reis !

liefs, carolien

• 05 September 2011 - 16:39

Cecile:

Op mijn werk zal ik tijd vrijmaken om je verhalen te lezen. Leuk voor de afwisseling. Gisteren (zondag) heb ik met de tenmiles meegedaan, maar dan het onderdeel 10 km. Het hardloopevenement van Tilburg en met de 10 km NK. Jawel! Het was drukkend warm, dus geen persoonlijk record gelopen. Maar wel 295e van de 695 geworden en gezien mijn leeftijd helemaal niet gek! Heb er 1 uur en 1 minuut over gedaan. Wilde eigenlijk 58 lopen. Had ik ook verwacht want ging best goed. Nu erg veel spierpijn, terwijl ik eigenlijk toch wel regelmatig de 10 km loop. Vanmiddag paardgereden op weer een ander paard, maar ging goed. Erg leuk paard (beter gezegd echt een knol). Ze hebben op het ogenblik weer meerdere paarden, dus misschien als je terug bent herkansing voor samen rijden. Zo ben je ook weer op de hoogte van het reilen en zeilen hier. Oh en ik heb er zelfs aan gedacht om ma te bellen om 11 uur. Ja, soms sta ik verbaasd van mezelf :). In dit geval was het ook wel een beetje knap, want ik had een katertje. De avond ervoor was er een swing avond voor oude van dagen, ook al erg leuk. Tot schrijfs! En vergeet je moeder niet te bellen :)
    Liefs Je zus.

• 05 September 2011 - 18:35

Ma:

ik heb je e.mail ontvangen met het nieuwe g.s.m.nummer. fijn dat je belde, ik zal morgen om 1 uur online zijn. wie weet. ik ben blij met je reisschema, heb je echt op de fiets gezeten? deze keer maak ik gen typfouten, liefs ma

• 05 September 2011 - 20:18

Mieke:

Hoi Annemiek,

Leuk om je verhalen weer te lezen. Wat ben je hier toch goed in.
    Geniet van alles, hou je taai,

lieve groeten Mieke.

• 06 September 2011 - 15:24

Jan Kaak Jr:

Hoi Annemiek,

Leuk verslag. In dat teatro Colon kan je een rondleiding nemen, is erg de moeite waard, vooral de "acherkant" van het teater.

Veel plezier en liefs,

Jan.